Co můžeme čekat v rámci programu Nová zelená úsporám

Obnovený program dotací na zateplení a zavedení úsporných energetických standardů nazvaný Nová zelená úsporám bude spuštěn v srpnu 2013. Mluví se téměř o třech miliardách korun ročně, které by měly být rozpuštěny do projektů zateplování budov a výměny zdrojů vytápění. Co můžeme vlastně čekat a jaké budou nové podmínky?
Program Zelená úsporám (ten starý) přinesl velká očekávání investorům, realizačním firmám i obyčejným lidem. Po střízlivém zhodnocení celého projektu je ale jeho efekt trochu rozpačitý. Oficiální místa o projektu mluví jako o zdařilém přemostění krize v létech 2008-2009, druhá strana ale často poukazuje na to, že po krátkém stavebním boomu se dostavila krize opožděně a o to byla silnější. Zde prezentované informace pocházejí z oficiálního vyjádření ministra životního prostředí Tomáše Chalupy.

zateplování budov a program Nová zelená úsporám

Logo nového programu dotací zateplení a úsporných opatření, které odkazuje zrovna na kontroverzní energetické štítky budov.

Podle oficiálních zdrojů nese program Nová zelená úsporám podtitulek "rodinné a bytové domy, veřejné budovy". Program potrvá minimálně po dobu trvání třetího obchodovacího období s emisními povolenkami (EUA) v rámci systému EU ETS, čili mezi léty 2013 a 2020. Prostředky pro podporu zateplování a zavádění úsporných technologií totiž mají pocházet právě z prodeje emisních povolenek. Výška celkového zisku ale hodně závisí na opatřeních EK a momentální ceně povolenek, takže hrubé odhady jsou všechno, s čím dnes můžeme počítat.

V současném znění bude podpora v rámci programu poskytována formou dotace na realizaci schválených opatření (a to i zpětně). Další formy podpory se v tuto chvíli analyzují a budou upřesněny v každé další výzvě k předložení projektu.

Program bude zaměřen především na podporu vysoce kvalitních projektů. Každá nová stavba má v sobě skrytý zdroj CO2 při realizaci i během fungování a proto je základní myšlenkou projektu podporovat ekonomické projekty, energeticky úsporné, byť třeba ne vyloženě pasivní. Podmínky jsou v současné době konzultovány s odbornou veřejností a pravděpodobně půjde o nastavení velmi podobných kritérií, jako měl program Zelená úsporám ve své kategorii B: výstavba v pasivním energetickém standardu.

Dobrou otázkou je, jestli by se prostředky z nového programu nedaly smysluplně využít na dotaci nových metod vytápění a energetické soběstačnosti. A že jich není málo! Biomasa, vítr, fotovoltaické články, tepelná čerpadla, palivové články, Stirlingovy motory... Prozatím to vypadá, že zelenou dostanou určitě kotle na biomasu, tepelná čerpadla a systémy TUV na bázi slunečního ohřevu, naproti tomu se nepočítá s fotovoltaikou, větrnými elektrárnami, palivovými články a Stirlingy.

nová zelená úsporám, zateplování budov

Energetické štítky budov v pěkném PR hávu - na první pohled perfektní nápad, pro majitele nemovitostí ovšem další povinnost, papírování a náklady, jejichž efekt je hodně vzdálený reálným potřebám majitelů i nájemníků.

Velkou otázkou je zachování institutu SOD - Seznamu odborných dodavatelů. Orgán, který měl být odborným garantem podporovaných projektů je mnohdy kritizován jako neefektivní administrativní brzda a prostor pro korupci. V novém programu se s ním počítá opět, podpora na zateplení bude vyplácena z veřejných prostředků a garant a odborná komise je v takovém případě holou nutností. Otázkou diskutovanou nyní v odborných kruzích je ale nastavení pravomocí a procesů tak, aby byla činnost v novém program efektivnější. 

Dalším problémem je vliv jednorázových dotačních programů na tržní podmínky v daném oboru. V minulém případě vedl program Zelená úsporám také ke zdražení souvisejících výrobků a služeb spolu s tím, jak se kupní síla investorů uměle zvýšila díky dotacím. S odstupem času se často ukazuje, že program vedl po svém ukončení jen k prohloubení krize stavebního sektoru a mnohé projekty bylo možné i bez dotací realizovat levněji a v kratším čase. Ve prospěch vyšší efektivity byly tentokrát k jednacím stolu sezvány odborné profesní organizace a nastavení nového programu by tak mělo nést řadu omezení právě kvůli plýtvání penězi z dotací. Uvidíme, jak se to tentokrát povede.










Žádné komentáře:

Okomentovat