Co se nejčastěji pokazí při zateplování

Blíží se start nového dotačního programu pro zateplování budov a energetické úspory. Nebylo by špatné si rychle zrekapitulovat, jaké chyby přinesl poslední boom, kdy se zateplování začaly kvůli vysoké poptávce věnovat i firmy bez předchozích zkušeností. I když to zní jako klišé, opět je potřeba říci, že i zateplení je potřeba svěřit zaběhnuté firmě s referencemi.


Když se nad tím zamyslíte, na zateplování objektu se dá pokazit věcí hodně. My se ale nejčastěji setkáme se špatnou kombinací materiálů, nedodržením postupů a technologických pauz a špatným, nebo zcela chybějícím dozorem.¨



Chyb, které se dají ve spěchu nebo kvůli úsporám udělat při zateplování, je celá řada. Špatně přilepené minerální desky mají výrazně omezenou životnost a celé řešení je tak zralé na předělání.

Zateplování a výběr správného systému


Zateplení se zpravidla dodává v celých systémech - jednotlivé komponenty jsou navrženy pro vzájemnou spolupráci materiálů a technologií a dlouhou životnost. Záměnou některých komponent za levnější dojde k nesouladu použitých technologií a k rychlému stárnutí systému a jeho poškození. Systém zateplení funguje po spojení jednotlivých materiálů vždy jako celek a je tak trvanlivý, jak dobrý nebo špatný je jeho nejslabší článek.

U zateplovacích systémů je základní podmínkou dlouhé životnosti a bezporuchovosti přilnavost lepící vrstvy na vnitřní i vnější straně izolantu. Častou chybou je lepení polystyrenu se zvětralým povrchem, který se dá čekat všude tam, kde byl materiál delší dobu skladován ve venkovních podmínkách. Polystyren sloužící k zateplení budov musí mít kvůli účinnosti lepidla čerstvý povrch a pokud je zaprášený a degradovaný působením UV paprsků, je potřeba ho obrousit. Minerální vata proti tomu poskytuje lepidlu do té míry členitý a nasákavý povrch, že ji brousit netřeba. Je ale potřeba provést tak zvané vtlačování lepidla, kdy se nejprve tenká vrstva vmáčkne do struktury desek a teprve potom se na ni nanese lustší vrstva lepidla. Tento krok nebývá často dodržován a z toho plyne zhoršená soudržnost zateplovacích systémů s minerální vatou. Možností, jak tomuto defektu předcházet, je provedení nástřiku na fasádní desky silikátovým nástřikem. Tím se vytvoří adhezní můstek mezi lepidlem a minerální vatou, ale je potřeba počítat s trochu vyššími náklady. Na druhé straně zase dojde k mnoha úsporám, které se třeba počítají jako zrychlení technologického procesu, v lepení desek zateplení to může dělat až 25%.



A takhle to může začít, na nové stěně se zateplením se začnou dělat boule.

Zateplování a technologické postupy


Zateplovací systémy mají své předepsané technologické postupy upevnění a realizace, jinak nedojde k jejich plné funkčnosti a naopak se u nich začnou projevovat chyby. Zateplovací boom posledních let, který byl ještě umocněný dotační politikou státu, ale na trh se zateplením přivedl řadu diletantů a nevyhovujících technických řešení. Dodržení postupu prací je přitom u komplexních systému zateplení naprostou povinností. Jmenovat můžeme nejtypičtější příčiny selhání zateplovacích systémů:
  • Špatné nanesení lepidla na obkladovou desku - jak bylo zmíněno dříve, podle povahy zateplovacího materiálu je nutné volit i nanesení lepidla. U vláknitých desek je potřeba provést jednu stěrku - tak zvané vtlačení lepidla do struktury desky, a poté lepit desky zateplení tak zvaně na rámeček - tedy nanést vrstvu lepidla po obvodu desky a v několika bodech na plochu. Lepení desek na buchty vede k jejich tvarové deformaci a odchlípnutí od fasády.
  • Sluníčko ničí expandovaný polystyren. Zejména pokud zateplujete černým XPS, jsou škody způsobné ostrým sluníčkem hodně poznat. Zateplení musí probíhat v podmínkách, kdy klimatické poměry nemohou do stavby negativně zasáhnout.
  • Vysoká teplota zdí a izolačního materiálu - opět problém letních staveb. Pokud je použit vyhřátý izolační materiál, lepidlo nebude mít čas dostatečně vyzrát a sníží se tak stabilita celého zateplovacího systému. K tomu dojde jednak na spojení desek a stěny, ale i na vnější stěrce, která tak zvaně vyprahne a drolí se při doteku. O funkčnosti takového systému nemůže být řeč. Řešením pro instalaci v letních měsících mohou být zateplovací desky s bílým nástřikem.

Zateplení a nedostatečný stavební dozor



Samozřejmě ne všechna nedodržení technologie skončí takovou katastrofou, ale zase taková výjimka to není. Použití hladkého expandovaného polystyrenu bez patřičné technologie připevnění vede k jeho odlepení po zatížení fasádou a celý systém zateplení můžeme začít dělat znovu.

Často se setkáte s tím, že investor nechce stavební dozor z důvodu úspory několika desítek tisíc, věří v prověřený technický postup, nebo chce prostě jen stlačit náklady co nejníže a doufá, že si stavbu ohlídá osobně. Často také vidíte, že stavební dozor dodává přímo provádějící firma, to by také nemělo nastat z důvodu střetu zájmů. Stavební dozor (a zateplení staveb není výjimkou) musí být na straně investora, nikoliv provádějící firmy. Dochází tak k přehlédnutí technických nedostatků stavby, nedodržení technichnologických postupů a všem chybám zmíněným v tomto článku.

Pokud chcete dlouhodobý výsledek, nekoukejte na korunu a vyžadujte precizní práci. Prvotní vyšší investice se rychle vrátí a léta klidu také nezměříte penězi.




Žádné komentáře:

Okomentovat