Zateplování a použití termovize

Zateplování domů, hlavně zateplování fasád, se stalo v poslední dobou velkou módou. Velká většina starších budov byla stavěna s na dnešní doby nedostatečnou tepelnou izolací a snahou mnoha investorů je ušetřit na nákladech za vytápění, které rok od roku šplhají vzhůru. Zateplování probíhá nejčastěji obložením fasády polystyrenem nebo minerální vatou a výměnou starých oken za nové. Bohužel, v řadě případů se firma do zateplení pouští podle nějakého standardního postupu a bez konkrétní znalosti, kudy vlastně na budově teplo uniká. K tomuto zjištění přitom stačí několik snímků tak zvané termokamery.


Snímek termokamerou, tak zvaná termovize, je bezkontaktní způsob odhalování slabých míst v izolaci stavebních konstrukcí a kontroly správně provedených prací. Pomocí termokamery jsou jasně vidět tepelné mosty, netěsnosti a místa největšího tepelného úniku. Další důležité informace pro chystané zateplování, které uvidíte na termokameře, jsou třeba zazděná okna a místa, kde může docházet ke kondenzaci vody a vzniku plísní.Obecně tak dojde k odhalení vad obvodového pláště budovy a efektivnímu plánování zateplení.

zateplování, termovize

Klasický temovizní snímek holé nezateplené fasády. Je vidět, že největší tepelné úniky jsou kvůli tepelným mostům v překladech oken a nezaizolovaným parapetům. U zbytku zdiva se dá předpokládat dobré provedení.

Termografická měření budov se provádí v závislosti na teplotě vzduchu a klimatických podmínkách zpravidla od listopadu do března. Je totiž nutné, aby se v budově topilo a venkovní vzduch byl výrazně chladnější. Potom dojde k tepelnému zvýraznění úniků na obrázku termokamery.

zateplování, termovize 2

Další snímek termokamery před plánovaným zateplením. Tepelné úniky jsou v tomto případě očekávané - stará okna. Z boku budovy je ale vidět síť tepelných mostů v místě spár mezi panely.

Dříve, než začnete zateplovat svůj dům bez rozmyslu a často třeba i na zbytečných místech, zvažte nafocení fasád termokamerou a optimalizaci zateplovacích prací. Zjistíte třeba, že tepelný odpor stávajícího obvodového zdiva není zdaleka tak špatný a největších úspor docílíte třeba přerušením tepelných mostů ve stropech a podlahách, nebo zaizolováním střechy. Pokud se chystáte k zateplení svého domu, ujistěte se, že je vyprojektované podle přesných měření termokamerou a hotovou práci si nechte klidně přeměřit ještě jednou, ať máte jistotu, že funguje.

1 komentář:

  1. No jo, ale kde takovou termovizi půjčit? Nebo to vozí jen zateplovací firmy? A nemají to tam nastavené tak, že by vám řekli, že samozřejmě potřebujete nejdražší zateplení? Nejsou nějaké nezávislé možnosti, jak zjistit stav zateplení domu?

    OdpovědětVymazat