Recyklací plastů k ochraně přírody a úsporám za poplatky

Ačkoli se v ČR třídí odpady řadu let, o recyklaci plastů stále panují pochyby. V názorech občanů přetrvávají obavy o nakládání s vytříděným odpadem a rozhořčení ze zvyšujících se poplatků za svoz odpadů. Má tedy smysl třídit, prospějeme tím něčemu?

Zpracování plastů


V roce 2013 připadalo na jednoho obyvatele ČR průměrně 307 kg komunálního odpadu, z toho 14% skončilo v barevných kontejnerech.  Přestože množství vytříděného odpadu za posledních deset let absolutně vzrostlo, poslední léta stagnuje. Autor fotografie: mbeo

Proč se zvyšují poplatky za svoz odpadů?


Výše poplatků za svoz odpadů je závislá na tom, jak občané třídí odpad. V praxi to probíhá tak, že obec prodává vytříděný odpad zpracovatelským firmám a inkasuje tak peníze do obecního rozpočtu za jeho recyklaci. Špatně vytříděný odpad bude naopak pro obec znamenat zvýšené náklady za svoz a uložení na skládku. Ve výsledku tak mají občané přímý vliv na změny v poplatcích za svoz odpadů.

Každá ves, jiný pes. Tak, jak se třídí odpad ve vašem městě nebo obci, se nemusí třídit v sousední vesnici. Každá obec sama určuje, kolik kontejnerů na tříděný odpad bude provozovat, kam budou umístěny a co se do nich bude vhazovat. Věnujte proto speciální pozornost samolepkám na samotných nádobách, na kterých je vyznačeno, co přesně do kontejneru patří.

Třídím odpad a svozový vůz sesype kontejnery dohromady


Zcestná představa. Jak bylo výše uvedeno, obec má zájem na maximalizaci vytříděného odpadu a tím i příjmů do obecního rozpočtu. I když se papír nebo plasty sváží jedním vozem, nedochází k mísení odpadu, neboť je nákladní plocha svozových vozů oddělena přepážkou.  Přesto se však může stát, že svozový vůz skutečně sesype různé druhy odpadu dohromady. Je to z toho důvodu, že se v kontejneru vyskytuje směsný nebo velmi znečištěný odpad. Celý obsah je tak znehodnocen a není možné provádět recyklaci plastů nebo jiných materiálů. Buďte proto uvědomělí, než se pustíte do křížku s popelářem.

Dopad recyklace plastů na životní prostředí


Doba temna, kdy odpadky končily podél silnic a na okraji lesa, je dávno za námi. Česká republika se aktuálně pohybuje na předních pozicích evropských tabulek v třídění odpadů, z hlediska recyklace plastů jsme na tom ještě lépe. A jak se třídění plastů dotýká životního prostředí? Jen pro představu: recyklace jedné tuny plastů je rovna ekvivalentu 7-12 barelů ropy. Budoucnost recyklace vážně ohrožuje novela zákona o odpadech č. 229/2014 Sb., která již byla schválena poslaneckou sněmovnou ČR. Pokud bude zákon platný i v roce 2024, bude to znamenat také pálení recyklovatelného odpadu.  Ministr životního prostředí argumentuje o přidané hodnotě spalovny v podobě výroby energie odpovídající 3-5 barelům ropy, který je však ve srovnání s hodnotou recyklace směšný. Tříděním a recyklací plastových odpadů prokazatelně šetříme životní prostředí. V roce 2013 bylo recyklací plastů ušetřeno znečištění atmosféry o cca 788 147 tun CO2.

Stále pochybujete o smyslu třídění? Jen pro představu: Za rok 2013 se v České republice vytřídilo 632 892 tun obalových materiálů, což při jejich recyklaci představovalo záchranu 1 800 000 stromů, 23 kilometrů čtverečních půdy anebo spotřeby elektrické energie 310 000 domácností za rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat