Sofistikovaná metoda zateplení střechy montovaných hal

Trochu stranou veřejného zájmu jsou technické budovy - skladiště, výrobní a jiné montované haly. I když se v řadě z nich přes zimu netopí, v další řadě ano - nebudete přece pracovat nebo chovat dobytek v naprostém mrazu. Příjemným překvapením tak byl pro nás vpravdě revoluční systém střešních panelů LMR600, který překvapivě jednoduchým způsobem na zateplené střeše eliminuje tepelné mosty.

Ale pěkně po pořádku. Střešní krytina montovaných hal zpravidla představuje trapézový plech přišroubovaný do sekundární nosné konstrukce střechy, tedy střešních latí. Tento nejpoužívanější postup montáže zahrnuje řadu standardních postupů, jak snížit riziko zatékání - trapézový plech je provrtán nikoliv "ve žlábku", ale vždy "na vlně", takže místo netěsnosti není pod hladinou tekoucí vody ani při vydatných deštích. Citlivé místo se již při montáži ošetřuje izolačním nátěrem.

Přesto se dá říct, že stačí jedna generace a do střechy začne zatékat a koroze se s chutí zakousne do nosné konstrukce montované haly.

Pokud jde o možnosti zateplení, trapézový plech leží sám na kovových střešních latích a tím vzniká jeden velký potenciální tepelný most. Metod, jak trapézový plech oddělit izolační vrstvou od sekundární konstrukce střechy ocelové haly je samozřejmě dost, ale komplikuje je fakt, že je plech potřeba přichytit ke střeše vruty a druhý fakt, kterým je změna rozměrů a dilatace plechu působením tepla v létě.

Monolitická střecha pro ocelové haly


Střešní systém LMR600 představuje 60 cm široké plechy spojené dvojitým falcem, přičemž ukotvení k nosné konstrukci montované haly je realizováno plochými háky, které jsou zalisované ve zmíněných falcech. Vidíte? Ani jeden vrut, vodotěsná bariéra není nikde provrtaná a nikde nehrozí pronikání vlhkosti z deště nebo tajícího sněhu.

 Plechová střecha s mimořádnou životností

Schéma upevnění plechové střechy k sekundární nosné konstrukci montované haly a s vyznačenou vloženou izolací. Plechová plocha je od nosné konstrukce oddělena izolací a tepelné mosty jsou redukovány do plochých spojek umístěných v kluzných spojích.

 střešní systém LMR600

Stejný záběr, ovšem teď už v reálu jako fotografie. Vidět jsou spojky plechové střechy a kovových latí, které skončí zavinuté ve falcu spojujícím jednotlivé plechy, patrné je také oddělení plechu od dalších kovových částí střechy izolací.


Ploché háky jsou potom zasazeny do oček přimontovaných na sekundární konstrukci střechy, které umožňují pochyb ve směru prodlužování a zkracování střešních dílů působením slunečního tepla.

Co tím získáte? Neporušený střešní monolitický plát plechu s tepelnými mosty redukovanými do spojek zalisovaných ve falcech a možnost podložit plech izolací, aniž by byla pevnost střechy ohrožena dilatací nebo zatékáním vody.

Více o možnostech izolace a technických parametrech této střechy se dočtete v tomto článku: http://www.astron.biz/cz/technicke-specifikace/stresni-system/lmr600/index.html

1 komentář:

  1. Na střechu ocelové haly je potřeba si dávat pozor, ne jenom z pohledu izolace, ale i některých problému, které se mohou nečekaně dostavit - http://www.ocelove-montovane-haly.cz/2016/07/problemy-s-ocelovou-strechou-jejich.html

    OdpovědětVymazat