Vstupní dveře - aby teplo neutíkalo na ulici

Vchodové dveře do bytu nejsou jen otázkou designu nebo bezpečnosti, ale také tepelné izolace. Požadavkem na moderní vstupní dveře tak není pouze reprezentativní vzhled a dostatečná odolnost proti násilnému vniknutí, ale také tepelný odpor, parametr, který jsme si nedávno spojovali spíš s izolačními deskami ve zdech. Pokud nechceme ale v domku topit tak zvaně "pánubohu do oken", stojí za to přemýšlet, jak tepelným únikům zabránit a kolik investovat do budoucích úspor.

Konstrukce sendviče vstupních dveří


Vstupní dveře se svým cenovým rozpětím pohybují od jednotek tisíc až do několika desítek, když nepočítáme úlety v ceně malého auta. Co všechno na nich může být drahé nebo levné, je celkem jasné - konstrukce rámu dveří, materiál a povrchová úprava, zabezpečení před vniknutím a tepelná izolace.
Nás bude samozřejmě zajímat hlavně vnitřek dveří, který se na tepelné izolaci podílí největší měrou. Nejlevnější varianta je odlehčená dřevotřísková deska, která je kvůli nižší hmotnosti provrtaná podélně jako mostová tvárnice. Jako tepelná izolace není špatná, ale zázraky nečekejte. Pokud takovou desku vsadíte do smrkového rámu a zakryjete z obou stran laminovanou deskou, máte nejlevnější variantu vstupních dveří - v řadě případů dostatečnou, ale my chceme víc - třeba dveře, které se samy splácí díky tepelným úsporám. A překvapivě stačí poměrně málo, izolační desky se vyrábějí z různých pěnových hmot odolných proti vlhkosti a chemikáliím a tlakově se lisují do rámů spolu s povrchovými vrstvami a bezpečnostními hliníkovými plechy. Rám z masivního tvrdého dřeva je konstruován tak, aby neobsahoval tepelné mosty, ale brání také třeba vysazení zavřených dveří směrem od pantů.

vchodové dveře

Moderní vstupní dveře tvoří rám z tvrdého dřeva (může být vrstvené a lepené) a výplně, kde se vedle izolační desky z expandované pěny podle typu dveří nacházejí bezpečnostní výztuže, laminované nebo dýhované desky a někdy také plast. Některé typy vstupních dveří se vyrábějí z hliníku a výjimečně také celé ze skla. 


Prosklení - ano nebo ne?


Pokud jde o prosklení vchodových dveří, nabízejí se otázky soukromí, bezpečnosti, tepelného odporu a prosvětlení. Světla ve vstupních prostorách domu nebo bytu nebývá zrovna nazbyt a tak může být skleněná tabulka ve vchodových dveřích velice vítaným prvkem. Z estetického a ryze praktického hlediska určitě proskleným dveřím není co vyčítat, horší je to z hlediska zajištění dostatečné tepelné izolace a bezpečnosti proti násilnému vniknutí.
Pokud jde o tepelnou izolaci, vchodové dveře se dnes osazují izolačním dvojsklem nebo někdy i trojsklem, a jedno ze skel mívá napařenou kovovou vrstvu zvyšující jeho izolační vlastnosti. Zajímavé souvislosti vznikají v okamžiku, kdy si místo jednoho ze skel přejete vitráž, protože na tu
 se přirozeně žádná izolační vrstvička napařit nedá. Vitráž je tak orientovaná buď jenom ven nebo jenom dovnitř, druhé sklo je čiré. V případě trojskel je možné zajistit dostatečnou izolaci i se dvěma vitrážovými skly a čirým uprostřed.
Pro zajištění bezpečnosti bývá zvykem používat jedno sklo tvrzené, nejčastěji to vnější. Vnitřní tvrzené sklo například kvůli vlastním dětem tak bývá předmětem objednávky a doplatků.

Vchodové dveře Iberis

Skleněná tabulka dodá vstupním dveřím eleganci a propouští světlo, kterého v předsíni nikdy není nadbytek. Na druhé straně představuje problém bezpečnosti a tepelné izolace, který vyžaduje moderní řešení s izolačními dvoj nebo trojskly.



Zádveří - opomíjený prvek tepelné izolace


Pokud máte pocit, že není dobré pouštět meluzínu až do kuchyně, kdykoliv se chystáte ven, je to pocit správný. Přesto se s konstrukcí tak zvaného zádveří, čili místnůstky, kde se nemusí topit, ale kde nikdy není úplná zima, příliš často nepočítá.
Pokud máte to štěstí, že je vstup do Vašeho bytu realizován přes malou předsíňku, zpravidla nemáte problém s ukládáním kabátů, deštníků a obuvi, navíc ani s tepelnými úniky. I celkem jednoduché vchodové dveře totiž splní svoji izolační funkci, pokud vedou do nevytápěného ale před větrem chráněného prostoru zádveří. Tato místnost, pokud je součástí půdorysu stavby a ne jen vratkým přístavkem, tvoří jakousi pomyslnou přechodovou komoru mezi domem a nevlídným okolím, kdy zpravidla bez větších problémů zamezíme průvanu, aby se dral hluboko do bytu.


I v případě, že není zádveří osazeno druhými dveřmi, plní svoji tepelně izolační funkci. Pokud nejsou vchodové dveře vystaveny větru a dešti, nejen že lépe izolují proti chladu, ale hlavně déle vydrží.


V řadě případů můžeme funkční zádveří vytvořit zasklením zastřešených prostor v zápraží domu. Pozor jen na nevkusná rukodělná řešení.


V ideálním případě je se zádveřím počítáno přímo v projektu domu. Malá předsíňka dostatečně stavebně zabezpečená proti vniknutí je vítaným odkládacím prostorem na kabáty, obuv, kočárek, deštníky a podobně.



A na závěr odstrašující případ - řešení, které je možná funkční, ale vůbec ne pěkné.


Žádné komentáře:

Okomentovat