Několik dílčích rad při zateplování fasádním polystyrenem

Kontaktnímu zateplování fasádním polystyrenem se věnuje celá řada profesionálních i méně dobrých firem, zejména kvůli módní vlně podpořené dotacemi. Smyslem tohoto článku není ani tak naučit Vás zateplovat si polystyrenem svépomocí, jako naučit Vás nahlédnout firmám pod pokličku a odhalit jejich nekompetentnost případně dřív, než bude pozdě.

Při každém projektu, zateplování nevyjímaje, by měl být přítomen stavební dozor. Je chybou si myslet, že s kusými znalostmi problematiky si během vlastního zaměstnání stavbu pohlídám sám. Pozor je také potřeba dávat na případy, kdy je stavební dozor napojen na dodavatele práce, protože pak nemusí postupovat v souladu se zájmy investora. Uvedeme několik bodů, kde na první pohled můžeme vidět dodržení nebo nedodržení předepsaných postupů.
 

Fasádní polystyren a vliv slunečního světla

Polystyrenu nedělají dobře vysoké teploty a působení UV paprsků. Zahříváním sublimuje (prostě pomaličku mizí) a UV zářením vadne jeho povrch, který se stává rychle nevhodným pro lepení cementovým lepidlem. Nabízí se celá řada způsobů, jak si polystyren připravený na zateplování, nebo již připevněný ke stěně zničit.
První problém může nastat při dopravě a skladování. Balíky polystyrenu ponechané delší dobu na slunci utrpí určité poškození, které nemusí být na první pohled patrné, a při tom už citelně zkrátí životnost celého systému zateplení. U polystyrenových desek někdy najdeme určité zakulacení rohů a to už je známka sublimace horkem. O možnosti, že se zkroutí a nebude možné je připevnit na zeď, ani nemluvě. V případě, že něco takového uvidíte, měli byste projekt zarazit, i když může být na vině nejen stavební firma, ale třeba i dopravce nebo výrobce.
Zamezit zničení polystyrenu je nutné několika způsoby. Zabránit jeho vystavení prudkému slunci při dopravě a skladování (zakrýt plachtou) a u instalace na stěnu domu zakrýt plachtami lešení. Samotná aplikace na stěnu, která probíhá v zákrytu za plachtami, už nemusí probíhat v takovém stresu. Tato poslední věc se týká například i fasádních kotev - pokud do ukotveného polystyrenu pere sluníčko a kotva není zamáznutá lepidlem, ohřeje se odpaří polystyren ve své nejtěsnější blízkosti.
 

Lepení fasádního polystyrenu a technologická pauza

Polystyren i pod omítkou nebo obložením zahříváním trochu pracuje. Bez výjimek se tedy k jeho přilepení ke stěně domu používá elastických lepidel na bázi cementu. Použitím obyčejného cementového lepidla, například na pórobetonové tvárnice, na první pohled nic nezkazíte, ale po nějaké době se mohou na stěně objevovat boule, jak budou jednotlivé desky odpadávat od fasády. Stačí naprosto nepatrné změny objemu a první praskliny na sebe nenechají dlouho čekat.
Druhou věcí, která se často řeší a kde hrozí zkažení celého projektu, je dodržení technologické pauzy na vytvrzení lepidla pod vrstvou polystyrenových desek. Výrobce lepidla udává dobu tuhnutí na 24 nebo 48 hodin a přirozeně nám opět nastává problém s ostrým sluníčkem. Dva dny na ostrém slunci už mohou na neomítnutém polystyrenu udělat nevratné změny, ale zatížit nedostatečně vytvrzené lepidlo vrstvou omítky je také velká chyba, po které může nastat i pád celého zateplení.
Řešením je opět zakrytí celého lešení sítěmi nebo plachtou, jak ostatně často vidíte i jinde. Stavební firma tím získá dostatek klidu na pečlivě provedenou práci. Zamezí se tím i dalšímu problému - nanášení lepidla na příliš vyhřátou stěnu, kde pak dochází k jeho přeschnutí a nedokonalému vytvrzení.
 

Fasádní kotvy - jsou nebo nejsou potřeba?

Někdy se říká, že kotvit polystyren hmoždinkami má význam až od tří metrů výšky, ale my důrazně doporučujeme kotvit už do země. Lepidlo sice polystyren drží na stěně, ale ve svislém směru je jeho síla minimální a při určité potřebné elasticitě může docházet k poklesu a odlepení některých desek. Výrobce udává minimum 7 kotev na metr čtvereční polystyrenu. Polystyrenové desky  jsou standardně dodávány v rozměrech metr x půl metru. Dostatečné ukotvení zamezuje sklouznutí desek po fasádě dolů, ale v případě, který jsme už diskutovali, může vést k poškození polystyrenu. Je proto vhodné talíře kotev hned zamáznout lepidlem, pokud nepracujeme na zakrytém lešení.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat