Zajímavost - kde vzít na zateplení?

Jedna drobnost, která s tématem souvisí sice okrajově, ale zato nevyhnutelně - kde na zateplení vzít a nekrást? Po pravdě, neporadíme Vám, jak vydělat dostatek peněz v rekordně krátkém čase, ani Vám nebudeme nic nabízet. Zajímavou radou totiž může být i statistika, na kterou jsme narazili nedávno v tisku. Kde na zateplování berou nejčastěji ostatní Češi?


Náklady na zateplení a úspory na nákladech v rodinném domě nebo bytě nejsou prakticky pro nikoho banální položkou. Přesto uvidíte léto co léto další a další domy oblékat polystyrenový kabátek, botičky z nopkové fólie, nebo alespoň nové brýle z izolačních dvojskel v plastovém pětikomorovém rámu. Proč? Protože každá taková úprava do zateplení se začne vracet prakticky ihned - v létě nejsou stěny tolik rozpálené a není potřeba zapínat klimatizaci, v zimě se výrazně ušetří na topení. O trvanlivosti stavebních materiálů, které jsou při správně provedeném zateplení izolované od povětrnostních vlivů ani nemluvě.
 

Kde tedy na zateplení berou Češi?


Výzkum uvádí celkem zajímavá procenta i s komentáři. Češi si neradi půjčují v rodině, i když by je to samozřejmě vyšlo levněji. Kde se vzájemná nedůvěra v solventnost příbuzných vzala nevíme, ale každopádně - o to víc se smějí finanční instituce. Mnohem víc než od příbuzných si tedy Češi na zateplování půjčují prostřednictvím úvěrů ze stavebního spoření a hypoték.

Výsledky statistiky o financování zateplení


Nejčastější rekonstrukcí domu, která se realizovala v posledních letech, jsou výměny oken. Tento zásah do tepelné izolace domu a bytu má prokazatelné výsledky nejen v úspoře nákladů, ale i vyšším komfortu bydlení. V 51 % případů použili majitelé bytů nebo rodinných domů peníze ze svých úspor, v 18 % úvěr ze stavebního spoření, v 11 % hypotéku a v dalších 11 % spotřebitelský úvěr. Jedná se totiž o částky ve výsledku nejmenší.
Pokud jde o zateplování domů, uvádí se, že v Česku je zateplených už téměř 30% rodinných domů a téměř 60% bytových jednotek, přičemž rozdělení financování nákladů bylo už trochu jiné - 29% realizací zateplení platili investoři z úspor, 26 % pomocí úvěru ze stavebního spoření, 18% pomocí hypotéky a 16% spotřebitelským úvěrem. Zatímco majitelé rodinných domů nejčastěji platili zateplení z vlastní kapsy, majitelé bytů naopak nejčastěji využívali spotřebitelský úvěr.

Kam se poděla Zelená úsporám?


Bohulibý projekt Strany Zelených, který měl peníze z emisních povolenek přelít do projektů směřujících k nižší energetické náročnosti bydlení, se ve statistikách příliš neujal. Hovoří se pouze o "menšině projektů", které byly spolufinancovány dotací nebo třeba půjčkou od zaměstnavatele.
 

Stavební spoření - mrtvé, nebo živé?

 
Dodatečné zdanění výnosu stavebního spoření, které mělo zastavit tento výnosný způsob, jak drobní střadatelé každoročně tahali nějakou tu tisícovku od státu, udělal ze stavebního spoření ne příliš lukrativní produkt. Přesto vidíme financování zateplení ze stavebního spoření jako častou metodu, pravděpodobně kvůli výhodným úvěrům na starých smlouvách. Zatímco z hypotéky se nejčastěji platí právě zateplení budov (28%), hned potom ale výměnu střechy (25%), ze stavebního spoření je to nejčastěji výměna oken (30%) a zateplení v závěsu - (29%). Z úvěrů se nejčastěji financují rekonstrukce do 300 000 Kč, jako je například rekonstrukce koupelny nebo dalších částí interiéru
 
Co z toho vyplývá? Pokud se chystáte zateplovat dům, měnit okna, nebo v rámci tepelných úspor přeizolovat střechu, máte k ruce výčet zdrojů financí, které použili ve většině ostatní lidé ve Vašem okolí. Pokud máte dobrou starou smlouvu na stavební spoření s dobře nastavenými podmínkami úvěru, neváhejte. Nezapomeňte svoje možnosti ale porovnat s hypotékami, které díky nízkým úrokovým sazbám dnes seženete levněji, než kdykoliv jindy.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat