Ušetřete v kuchyni ve třech krocích

Šetřit energii má smysl - jednak se energie prodražuje a peněz není nikdy nazbyt, jednak bychom měli být zodpovědní vůči přírodním zdrojům, už jen pro ten pocit. Můžeme chodit pěšky místo ježdění autem, pít vodu místo piva a doma si zvyknout na slabší žárovky. To ale myslím nikdo slyšet nechce. Nabízí se ale třeba docela zajímavá úspora energií při běžném vaření v kuchyni, a to velmi jednoduchá.



I když je největším žroutem energie v kuchyni lednička, bez které se vesměs neobejdeme, a nastavení termostatu v bytě o jeden stupeň níž ušetří za rok taky celkem pěkné peníze, my se dneska podíváme čistě na vaření. Je tu totiž několik zlozvyků, které máme tak nějak všichni společné, a které nás nutí každoročně sahat trochu hlouběji do kapsy, než by bylo nezbytně nutné. Takže s chutí do toho.

1. Vaření zbytečného množství vody


vaření vody v konvici

Vaření většího objemu vody, než momentálně potřebujeme, je jeden z nejčastějších nešvarů. Fotografie: upload.wikimedia.org

Zdaleka nejčastějším problémem při naší každodenní rutině je ohřívání většího množství vody, než nezbytně potřebujeme na naši kávu, čaj, ale třeba taky pod maso do trouby. V rychlovarné konvici nám stále stojí nějaká voda a my před každým dalším vařením trochu přidáme z kohoutku. Končí to tak, že místo půl litru vaříme litr, ani nám to nepřijde.

Elektrická varná konvice má svoje minimum, zpravidla půl litru, které se musí dodržet, aby se během varu bezpečně sepla tlaková pojistka vznikající párou. A taky je pravda, že se u dna varných konvic usazuje vápenatý kal, který si do šálku s turkem nalít nikdo nechce, ale i tak pravidelně plýtváme energií, prostě vaříme víc vody, než je nezbytně potřeba. No ale to je hloupá výmluva, že? Prostě tu mléčně zakalenou vodu u dna vylijeme a občas odstraníme kámen kapkou citrónu.

Kromě klasických konvic s přívodní šňůrou jsou ale v poslední době čím dál populárnější takzvané konvice na indukci, u kterých samozřejmě žádná minimální hladina neplatí a opět, pokud je budeme držet alespoň v minimální čistotě, podaří se nám kombinací úsporného indukčního vaření a správného objemu vody ušetřit spoustu elektrické energie.


2. Vaření bez poklice




Brambory jsou sice pěkně vidět a nehrozí tolik jejich přetečení, ale bez poklice ztrácíme velkou část tepla a tím i peněz za energii. Fotografie: pixabay.com


Zvláštní, jak někteří lidé honí každou korunu u pultu v lahůdkách, koupí si párek, který je z půlky ze strouhanky, a doma ho vaří bez poklice, takže těch pár ušetřených korun zase spolehlivě vyhodí. Když k tomu přičtete i to, že často vezmou příliš velký hrnec, protože menší by museli umýt, a dají zbytečně moc vody, máme tu hned trojitý problém.

Velký hrnec, to je víc kovu, který spolkne víc tepla, než v něm začne vařit voda. Víc vody spolkne další teplo a od toho celého se odečte teplo, které z vnitřku hrnce uniká místem, kde by měla být poklice.

Věděli jste, že jsou všechny hrnce a pánve v civilizovaném světě všechny stejných normalizovaných rozměrů? Že na hrnec o průměru 24, 26 nebo 28 cm od jednoho výrobce bude pasovat poklička od jakéhokoliv jiné značky?  Výmluvu, že zrovna na váš oblíbený kastrólek jste pokličku nikdy neměli, nechceme slyšet :-).


3. Další energii šetří moderní technologie


sada nádobí

Nádobí z hliníkové slitiny je lehké a velmi rychle reaguje na změnu výkonu vařiče, takže je vaření přesnější a úspornější. Fotografie: Homeware.cz

Ze všech materiálů, které se v posledním půlstoletí ocitly na našem sporáku, postupně naprosto převládla nerezová ocel. A to z celé řady praktických důvodů, o tom není pochyb. Problém je, že zrovna nerez je ke vší smůle nejhorší vodič tepla. Pokud místo nejoblíbenější nerezové oceli vezmete například luxusní měděné nádobí a podrobíte ho srovnávacím zkouškám, zjistíte, že v mědi začne stejný objem vody vařit o poznání rychleji. Jak to? Měď je vodivější.

Samozřejmě že si kvůli úspoře pár korun na energii nikdo nepoběží koupit měděné nádobí, které bývá patřičně drahé a jeho hlavní výhodou je hlavně nepřekonatelný luxusní vzhled. Díky rozvoji nepřilnavých povrchů se ale znovu začalo vyrábět velmi slušné nádobí z hliníkové slitiny. Ta je bezpečně uzavřená v jádru hrnců a pánví a pokud jde o tepelnou vodivost, blíží se mědi a je rozhodně lepší, než jakou se chlubí nerez. Kvalitní hliníkové nádobí, třeba s titanovou nepřilnavou vrstvou, je nejen hezké, ale hlavně úspornější na energii při vaření.

Když to jde, sáhněte po tlakovém hrnci. Některé pokrmy v něm uvaříte neporovnatelně rychleji a tím i za mnohem menší peníze za energii.

1 komentář: