Jak ušetřit peníze a čas vakuováním potravin?

Když už se bavíváme o úsporách, není špatné zmínit třeba i takovou věc, kolik peněz se ročně vyhodí v potravinách. Případně že se za zkaženým jídlem nebo častějšími cestami do supermarketu schovávají  další náklady a dopady na životní prostředí. Ale nebojte se, nebudeme se bavit o návratu na stromy, jen o dalším nápadu, jak tu a tam ušetřit.

Češi nejsou v plýtvání s potravinami zdaleka na světové špičce a určitě se dá říct, že ani naše cestování za nákupy netvoří takovou zátěž životního prostředí, jako jinde v rozvinutém světě. Ale přispět vlastní špetkou k udržitelnému rozvoji nikdy nebylo špatně, hlavně když to bude mít i nějaké ekonomické opodstatnění.

Sem tam se dočtete, že průměrný Čech ročně vyhodí 200 kilo potravin. S tím asi nemá cenu nějak spekulovat, snad jen že číslo značně zvyšují supermarkety, zatímco v domácnostech se toho nevyhodí zdaleka tolik a ještě asi hodně záleží na lidech samotných. Nás bude dnes zajímat to, že se trvanlivost potravin v lednici nebo v mrazáku dá značně prodloužit vakuováním, takže můžeme jíst méně zvadlou zeleninu, syrové maso uchovávat bez rizika a hotová jídla jíst i po několika dnech bez nepříjemných změn chuti nebo vyhazování.

Proč se jídlo kazí?

V čerstvých potravinách se odehrává řada procesů od fyzikálních přes chemické až po biologické. Některé jsou do určité míry vítané, takže necháváme třeba uzrát červené maso a nakonec i napůl nezralá zelenina ze supermarketu může doma ještě sama dozrát. Pak ale spojené úsilí enzymů, tepla, vlhkosti, bakterií a plísní ze vzduchu udělá s jídlem krátký proces.

Všechny tyto procesy se výrazně zpomalí při nízkých teplotách, ale ještě víc je omezuje nedostatek vzduchu, takže proto vakuování.

Jak vakuovat potraviny doma?

Samotné zavření jídla do krabiček a utěsněných sáčků prodlužuje jeho životnost v lednici nebo i v mrazáku celkem podstatně. A vyčerpání vzduchu ještě víc. Těžko si ale domů budeme pořizovat vakuovací baličky, jaké používají třeba restaurace před rozvozem hotových jídel.

Proto je příjemnou zprávou, že někteří výrobci nabízejí šikovné domácí sady s dózami, sáčky a ruční vakuovací pumpou na baterie.

Domácí vakuování potravin


Zwilling FRESH & SAVE je ucelený program se základní startovací sadou misek, plastových sáčků a ruční pumpou s možností všechny části libovolně dokoupit. Skleněné misky snášení ohřívání v troubě (bez víčka), plastové misky jsou zase pohodlnější při transportu, takže si můžete zabalit čerstvou svačinu i na delší cesty.



Žádné komentáře:

Okomentovat