Tři méně známé tipy, jak snížit spotřebu lednice

Kdyby vám někdy od dodavatele elektřiny přišla složenka rozepsaná na jednotlivé spotřebiče - což samozřejmě nepřijde - asi byste se divili, kolik vlastně platíte za ledničku. Jestli se na ni ale teď díváte škaredě a přemýšlíte, že ji třeba vypnete, ještě zadržte. Máme pro vás pár tipů, které nejsou k mání tak úplně všude.

Proč má lednice takovou spotřebu?

Bez chlazení potravin dnes nemůžeme být. Nemáme tolik času, abychom denně nakupovali čerstvé potraviny, denně vařili a vše spotřebovali beze zbytků. Lednice nám nejen dává nějaké pohodlí navíc, ale šetří pohonné hmoty a umožňuje redukovat plýtvání jídlem, což jsou vlastně pozitivní věci ve vztahu k životnímu prostředí.

Lednice je v provozu nonstop a i když využívá k chlazení princip velice podobný tepelnému čerpadlu, za ten dlouhý čas a kvůli nutnosti udržovat nízkou teplotu se ta spotřeba prostě nasbírá.

1) Mějte v lednici pořádek

Náš první tip zní jako výčitka od maminky, ale je to tak. Když v lednici hledáte, kam jste strčili máslo a kam zapadl načatý sýr, strávíte u otevřených dveří zbytečně moc času. Věnovat o chvilku déle při ukládání nákupu, zkontrolovat data trvanlivosti, dát salámy k salámům a jogurty k jogurtům ve finále znamená, že budete lednici méně větrat pokaždé, když si přijdete pro svačinku.

Kromě toho - udržovat přehled v trvanlivostech a přednostně jíst potraviny, které se blíží expiraci, je opět způsob, jak trochu přispět k ochraně přírody.


Pořádek jako v letáku v lednici samozřejmě nikdy mít nebudete, ale je potřeba trochu myslet na to, kolik času strávíme zíráním dovnitř a hledáním chuťovek, které tam nikdy nebyly. Když budete mít přehled, co v lednici máte, nebudete tolik větrat studený vzduch dveřmi.


2) Mějte lednici ze tří čtvrtin plnou

To se samozřejmě snadno řekne, hlavně když jste single a ledničku potřebujete jen na pět flašek piva a konzervu fazolí. Ale vážně - v lednici musí být dost prostoru kolem uložených potravin, aby mohl cirkulovat chladný vzduch, ale na druhé straně - v prázdné lednici se chladí právě jenom ten vzduch a ten se zbytečně vyvětrá otevřením dveří. Uložené potraviny lépe drží teplo, asi jako když používáte chladící náplně do plážové tašky. Po každém otevření dveří tak dochází jen k minimálním ztrátám.

3) Vyluxujte prach z výměníku na zádech lednice

Každá lednička lidově řečeno dovnitř chladí a ven hřeje. Odpadní teplo se uvolňuje v zadní části přístroje a nejčastěji k tomu slouží velký chladič v podobě černé mřížky. Tím, že přes něj nepřetržitě proudí vzduch, se může stát, že bude po pár letech zalepený mastnotou a prachem k nepoznání. Takový chladič příliš neplní svoji roli a zvyšuje spotřebu přístroje.

Závěrem

I když se bavíme o lednicích jako o největším žroutu energie v domácnosti, ani v kritických případech jejich roční spotřeba nepřekročí peníze, které člověk může nechat s rodinou za víkend na lyžích na tuzemských horách. Šetřit energii, peníze a potažmo i přírodní zdroje je vždycky správně, ale člověk by při tom neměl propadat šílenství.


Žádné komentáře:

Okomentovat